Call Search
     

New to Ham Radio?
My Profile

Community
Articles
Forums
News
Reviews
Friends Remembered
Strays
Survey Question

Operating
Contesting
DX Cluster Spots
Propagation

Resources
Calendar
Classifieds
Ham Exams
Ham Links
List Archives
News Articles
Product Reviews
QSL Managers

Site Info
eHam Help (FAQ)
Support the site
The eHam Team
Advertising Info
Vision Statement
About eHam.net

   Home   Help Search  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ameritron AE -811  (Read 859 times)
KG6UGS
Member

Posts: 12




Ignore
« on: May 16, 2009, 01:07:58 PM »

HAS  ANYONE HAS THIS PROBLEM, I WAS HOOKING THE APT UP AND THEN KEYED DOWN WITH 40 WATTS OUT  AND ALL WAS WELL, THEN I HEARD A NOISE, MY TUNER NEEDLE DID NOT MOVE, BEFORE THE NOISE IT READ GOOD, THERE WAS A LITTLE SMOKE, PLEASE ADVISE.
THANK YOU
JACK
Logged
N6NKN
Member

Posts: 425




Ignore
« Reply #1 on: May 17, 2009, 07:08:52 AM »

I advise you find another ham locally that has an amplifier and have him/her come over and help you.

Rick N6NKN
Logged
KG6UGS
Member

Posts: 12




Ignore
« Reply #2 on: May 17, 2009, 12:45:27 PM »

Thank you I did this he is an Elmer and has the same amp but he cannot figure it out, I will call Ameritron.
Thank you
Logged
KG6UGS
Member

Posts: 12




Ignore
« Reply #3 on: May 17, 2009, 02:03:45 PM »

ANYONE KNOW OF A AMERITRON REPAIR SHOP IN THE VICTORVILLE, APPLE VALLEY  CA  AREA
Logged
WB2WIK
Member

Posts: 20542




Ignore
« Reply #4 on: May 17, 2009, 05:21:30 PM »

There aren't any authorized Ameritron repair shops, except for Ameritron, which is in Mississippi.

Does your transceiver still work okay, without the amplifier?

Was this your first experience using an amplifier?

Did the fuse blow (in the amplifier)?

If so, did you replace it and try again?

WB2WIK/6
Logged
WX7G
Member

Posts: 5915




Ignore
« Reply #5 on: May 18, 2009, 08:05:35 AM »


Here is how I troubleshoot the AL-811 for a shorted 811 tube:

1 Disconnect the AC power.
2 Check the two AC line fuses. If one is shorted replace it.
3 Remove the cover
4 Make sure the HV is discharged to zero volts. Touch the plate caps to chassis using a wire.
5 Remove the tubes
6 Replace the cover
7 Plug it into AC power
8 Power up the amp and key on the HV
9 If it blows a fuse again there is something other than a shorted tube.
10 If it does not blow the fuse you probably have a shorted tube
11 Disconnect the AC power
12 Remove the cover
13 Allow 5 minutes for the HV capacitors to discharge
14 Touch the plate caps to chassis using a wire
15 Plug in one tube
16 Replace the cover
17 Power up the amp and key on the HV
18 If it does not blow the fuse that tube is not shorted. If it blows the fuse you have found the shorted tube.
19 Continue until the shorted tube is found

The tube can be operated with one tube missing until a new tube arrives. Run 2/3 of rated power.

Be extrememly careful of the high voltage.
Logged
KA5N
Member

Posts: 4380




Ignore
« Reply #6 on: May 18, 2009, 08:25:47 AM »

When there was "a little smoke" it is unlikely to be just a bad tube.  
The description of the problem is so vague that it is impossible to tell whether the problem is in the transceiver, the amp, or the tuner.  So to give a list of instructions of how to troubleshoot an amp is likely to result in more damage to the equipment and possible harm to the tyro "troubleshooter."
Other than the Roy Rogers Museum there is not much else of note around Victorville.  Probably few hams and no amateur radio stores.
Good Luck
Allen
Logged
KC2RGU
Member

Posts: 37




Ignore
« Reply #7 on: May 18, 2009, 08:59:02 AM »

I would take a look at the 51 ohm resistors underneath the tube sockets.
Logged
WX7G
Member

Posts: 5915




Ignore
« Reply #8 on: May 19, 2009, 08:21:58 AM »

Allen,

I have troubleshot the AL-811 for this very problem and sometimes a wisp of smoke is to be had yet the grid resistors survived to run another day.

The grid resistors are not the best way to deal with plate-to-grid arcs. This allows the grid to jump near the plate potential, leading to grid-to-filament arcing.

I would have used a plate supply series resistor rated for the cap bank energy plus the follow on energy until the AC primary fuse opens. The plate supply has stored energy of about 100 joules. A resistor to safely absorb this might be a bit costly for a low cost unit such as the AL-811. 20 ohms would be a good minimum value. A 20 ohm, >10 watt resistor capable of absorbing 100 joules in 1 ms will run $10-20.
Logged
W5DQ
Member

Posts: 1209


WWW

Ignore
« Reply #9 on: May 19, 2009, 08:49:36 AM »

Just to set the record straight, did you mean the Ameritron AL-811 or indeed an AE-811. I haven't heard of the AE version and since I have an AL-811, I usually follow discussions like this for future reference in case I find myself in the other guy's shoes Sad

Gene W5DQ
Ridgecrest, CA
Logged

Gene W5DQ
Ridgecrest, CA - DM15dp
www.radioroom.org
K4DPK
Member

Posts: 1077


WWW

Ignore
« Reply #10 on: May 22, 2009, 10:13:16 PM »

Yep.

Time to trash it and buy another one.

Nothing wrong with try, try again.

Phil C. Sr.
k4dpk
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!