Call Search
     

New to Ham Radio?
My Profile

Community
Articles
Forums
News
Reviews
Friends Remembered
Strays
Survey Question

Operating
Contesting
DX Cluster Spots
Propagation

Resources
Calendar
Classifieds
Ham Exams
Ham Links
List Archives
News Articles
Product Reviews
QSL Managers

Site Info
eHam Help (FAQ)
Support the site
The eHam Team
Advertising Info
Vision Statement
About eHam.net

   Home   Help Search  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: YAESU FT 890 - Receiving the same sig in two frequency adjacent -  (Read 5078 times)
IZ4GRP
Member

Posts: 5




Ignore
« on: March 17, 2013, 01:49:21 AM »

Hello to all.
I'm Fabio and this is the first time that I write in this world wide eham forum  Cheesy
My question is:
Why in my FT 890 CW receiving mode i can hear the same signal in two frequency spaced about 1 KHz?
The tone seems a little bit close in the upper side.....

I have recordered a video to explain what happen:
http://www.youtube.com/watch?v=EtOH3-VNIvE&feature=youtu.be

Is it a fault??
Thank you so much for any answer. 73
Logged
IZ4GRP
Member

Posts: 5




Ignore
« Reply #1 on: March 17, 2013, 06:40:24 AM »

small update:
the fault disappears if the filter (NAR mode) is disabled.
(no CW filter inside the rig)
Logged
IZ4GRP
Member

Posts: 5




Ignore
« Reply #2 on: April 10, 2013, 11:24:27 PM »

Anyone have any suggestion to give me?
could be a bad alignment of the rig for example after a repair ?
Logged
K5WLR
Member

Posts: 96




Ignore
« Reply #3 on: April 11, 2013, 11:15:36 AM »

I am not familiar with the rig you have, but it sounds like you are tuning through to zero beat and then up the other side. Perhaps your passband tuning is not centered, or your rig is not aligned properly, or your IF crystal filter has drifted a bit.

Sorry I can't be of much help.  

Good luck and 73!  Cool

Will Rogers
K5WLR

Logged
IZ4GRP
Member

Posts: 5




Ignore
« Reply #4 on: April 14, 2013, 02:55:55 PM »

Thank you Will for your answer and your advice. As soon as possible i try to realign the rig and i hope the problem desappears.
In the same time i have check another FT890 (an ham friend) and obviously it work correctly also in NARmode....
73
Fabio
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!